Çok değerli okurlar;
modern şehirlerde kamuya açık alanların, havalimanları, alışveriş merkezleri, metro-tren istasyonları, hastaneler, adalet sarayları vb. yapıların olmazsa olmazı olarak kabul edilen yürüyen merdivenlerin ve yürüyen bantların; zamanında ve doğru şekilde periyodik muayenelerinin yapılması yasal bir zorunluluk olmakla birlikte, kullanıcı emniyeti ve ekipmanın kullanım ömrünü uzatma açısından da vazgeçilemez bir tedbir teşkil etmektedir.
Makina Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) çerçevesinde CE belgelendirilmesi gerçekleştirilen yürüyen merdiven ve bantların montaj, test ve periyodik kontrolleri EN 115 standardına göre yapılmaktadır.
Yüksek trafiğe sahip binalarda, alt ve üst geçitlerde ve kısa mesafelerde asansörlerin trafiği karşılayamadığı yerlerde yürüyen merdivenler/ bantlar bir lüks olmaktan çıkmış ihtiyaç haline gelmiştir. Bazı alışveriş merkezleri yürüyen merdivenleri kullanarak satış stratejisi bile geliştirmiştir. 7/24 çalışan bu cihazlar ne kadar güvenlidir. Her gün kullanmış olduğumuz hayatımızın bir parçası olan bu cihazların güvenli ve sağlıklı çalışmasının sağlanması işleminin tüm inisiyatifi montaj kuruluşlardadır. Bu firmalar veya çalıştırdıkları personel bu işi ne kadar iyi yapabilmektedir. Bu bildiri de bakımın nasıl yapılması, hangi dönemlerde hangi komponentlerin kontrolünün yapılması ve ihmaller sonrası oluşabilecek kazalar nasıl ifade edilecektir.
Dünyada en uzun dış ortam yürüyen merdiveni Hongkong’dadır. Bu merdiven 210 bin 600 kişi taşıma kapasiteli, 24 saat çalışmakta, günde ortalama 55 bin kişiyi taşımaktadır. Yer altında ise St.Petersburg 142 metre uzunluğuyla başı çekmektedir.
İlk rapor Londra’dan
Yürüyen merdiven kazası raporunun ilki Londra’dan 1969 yılında yayınlanmıştır. Yürüyen merdiven kazalarının yüzde 33’ü alışveriş merkezlerinden bildirilmektedir.
Son yıllarda yürüyen merdivenlere bağlı kaza ve yaralanmalarda artış görülmektedir. Hafif atlatılan kazalar bildirilmemektedir. Bu nedenle kazaların gerçek sayısı daha yüksektir. Yürüyen merdivenlerle ilgili yayınlanan çoğu araştırma ya çocuklarla ilgilidir veya olgu sunumu olarak yayınlanmıştır. Yürüyen merdiven kazaları ile ilgili riskleri anlamak, grupları netleştirmek, etkili koruyucu ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlamak, hastane kayıtlarını incelemek etkili koruyucu önlemler için standartlar geliştirmek gerekmektedir.
Değerli okurlar özellikle bir çok alışveriş merkezlerinde en ürkütücü olay ise yürüyen merdivenlerin tehlikeyi doğuracak şekilde çalıştığını görmemiz.
Bununla beraber periyodik aylık bakım zorunluluğu olmadığı için bakımların düzenli şekilde yapılmadığı gözden kaçmamaktadır.
Değerli okurlar asansörlerdeki değişimi görmekteyiz. Hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmaktaolup asansörlerde periyodik bakım ve yıllık kontrollerle ilgili bütün hususlar söz konusu yönetmelikle düzenlenmiştir. Yönetmeliğin temel amacı; insanların ve/veya yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere, işletilmesi, bakımı ve yıllık kontrolleri için uyulması gereken kuralları belirlemektir. Peki, neden yürüyen merdiven ve yürüyen yollarda aynı yönetmelikler ve standartlar uygulanmamaktadır?
Değerli okurlar, görüyoruz ki yürüyen merdivenler ve yürüyen yollar asansör emniyetinin yönetmeliğinin gölgesinde kalmıştır. Yürüyen merdivenlerinde MAKİNE EMNİYET yönetmeliği bölümünden bir an önce çıkartılıp ASANSÖR yönetmeliği bölümüne bağlanmasının önü açılmalıdır.
Bakanlığın ve ilgili derneklerin bu konuda gerekli çalışmalara acilen başlaması gerekmektedir.
Değerli okurlar asansörlerdeki değişimi görmekteyiz. Hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmakta olup asansörlerde periyodik bakım ve yıllık kontrollerle ilgili bütün hususlar söz konusu yönetmelikle düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin temel amacı;
insanların ve/veya yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere, işletilmesi, bakımı ve yıllık kontrolleri için uyulması gereken kuralları belirlemektir. Peki, neden yürüyen merdiven ve yürüyen yollarda aynı yönetmelikler ve standartlar uygulanmamaktadır?